Maisto alergenai – tai maisto produktų baltymai, galintys sukelti alergines reakcijas. Bet koks maisto produktas gali sukelti alergines reakcijas, tačiau kai kurie produktai alergizuoja dažniau, nors dar nėra išaiškintos tai sąlygojančios šių maisto produktų savybės. Termiškai apdoroti maisto produktai alergizuoja mažiau, nes karštis suardo kai kuriuos baltymus.

Maisto produktų alergenų sąrašas:

1. Gliuteno turintys javai (t. y. kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, spelta, kamut arba jų sukryžmintos atmainos) ir jų produktai

2. Vėžiagyviai ir jų produktai

3. Kiaušiniai ir jų produktai            

4. Žuvis ir jos produktai

5. Žemės riešutai ir jų produktai

6. Sojų pupelės ir jų produktai

7. Pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę)

8. Riešutai, t. y. migdolai (Amygdalus communis L.), lazdynų riešutai (Corylus avellana), graikiniai riešutai (Juglans regia), anakardžiai (Anakardium occidentale), karijos (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), bertoletijos (Bertholletia excelsa), pistacijos (Pistacia vera), makadamijos ir Kvinslendo riešutai (Macadamia ternifolia) bei jų produktai

9. Salierai ir jų produktai

10. Garstyčios ir jų produktai

11. Sezamų sėklos ir jų produktai

12. Sieros dioksidas ir sulfitai, kurių koncentracija didesnė kaip 10 mg/kg arba 10 mg/l, išreikšti kaip SO2[1].

Nealergizuotų maisto produktų sąrašas. Hipoalerginės dietos meniu  suaugusiesiems ir vaikams (dieta alergijoms). Įvairaus laipsnio alergenai